Barnen på Ekeliden

Rådgivning - Stöd - Utbildning

Klicka på fliken Beställning för mer information.


Ekeliden, som ligger i Tyringe någon mil väster om Hässleholm, var en av de så kallade asyler som grundades på 1920-talet. Fram till 1975 drevs Ekeliden med inriktning på barn och unga, efter 1975 för vuxna.

BokomslagJag kom i kontakt med Ekeliden i början av 2000-talet då jag arbetade på Länsstyrelsen i Skåne. Fram till 2009 besökte jag som socialkonsulent Ekeliden vid ett flertal tillfällen. 2015 fick jag möjlighet att återknyta kontakten då jag börjat arbeta i Humana som några år tidigare övertagit Ekeliden från Syster Hulda Englunds Stiftelse.

2016 träffade jag Raymond Larsson och Kerstin Olsson som idag förvaltar Syster Hulda Englunds Stiftelse. Jag fick av dem förmånen och förtroendet att ta del av det material som samlats under åren för att skriva ett tidsdokument över Ekeliden.

Jag har med boken velat spegla hur de sociala, ekonomiska och politiska attityderna sett ut i vårt samhälle under de senaste hundra åren. Människor med utvecklingsstörning och människor med psykiska sjukdomar har blivit utstötta, övergivna och betraktade som undermåliga och omänskliga. I dag är situationen en annan. Personer med olika funktionsvariationer är fullvärdiga medborgare med lagstadgade rättigheter till goda levnadsvillkor. Ingen annan grupp i vårt samhälle har fått uppleva en så stor förändring i attityder och delaktighet.

Jag har valt att lägga fokus på några av de barn som bodde på Ekeliden i slutet av 1930-talet. Vilken bakgrund hade de och hur blev vistelsen på Ekeliden?

Boken är i format 150x180 mm, har 68 sidor och kostar 100 kronor inklusive moms. Porto tillkommer..

Du kan beställa boken genom att klicka på Beställningsfliken och fylla i formuläret. Du kan också skicka ett mejl med ditt namn och din adress till [email protected].

Betala in 154 kronor (100 kronor för boken och 54 kronor i porto) till bankgiro 5252-4535 eller genom direkt överföring till SEB 5526-1018811. Du kan också swisha till 070-2911785. Så snart pengarna finns på mitt konto skickar jag boken.

Kontakta mig om du vill beställa flera exemplar av boken.

Fotona är från Hulda Englunds fotoalbum.

Skannad 7